"Good Engels" 

 Home
Up
Fam. Marsily
Fam. Havenith
Fam. Bunge
Fam. Grisar
"Good Engels"
Leopold II...    

 

Kinderziekenhuis Good Engels

 

Het kinderziekenhuis Good Engels (ooit begonnen als meisjesweeshuis Adèle Grisar, gelegen in de, jawel, Albert Grisarstraat) is nu een residentie. "Good Engels" was voor de Antwerpenaar een begrip. Iedereen kende het prachtig 19° eeuwse neogotische kasteelgebouw. Verscheidene jaren stonden het poorthuis,ook wel "Kasteeltje" genoemd en één van de vleugels leeg, zodat beslist werd er loften en nieuwbouwappartementen met ondergronds een parkeergarage te bouwen.
In 1998 verhuisde het kinderziekenhuis naar de campus van het Middelheim.

Wel is er aan de Boomgaardstraat nog kinderopvangverblijf met de naam "Good Engels". Ch. Good was een bekende figuur in charitatieve projecten, Suzanne (zie foto hieronder) was verpleegster.

extra:
Mevrouw Adèle Grisar, de weduwe van Ernest Grisar, die in 1899 was gestorven, was zeer actief op vlak van de liefdadigheid. Ze was voorzitster van het komitée der Dames Patronessen van verlaten kinderen. Deze vereniging nam de opvoeding van de achtergelaten en alleenstaandekinderen ter harte. Wanneer de kinderen oud genoeg waren om op eigen benen te staan zorgden ze voor een goede betrekking. Het meisjesgesticht werd naar Adèle Grisar genoemd. De gemiddelde opvang per dag bedroeg in 1912 ± 94 meisjes. Mevrouw Grisar organiseerde regelmatig feestjes en uitstappen voor de kinderen uit de gestichten.

        Back Up Next